Welke noviteiten worden de rassen van de toekomst?

Ontdek waarom Nederland nog altijd trendsettend in tulpen is

Home » Nieuws » Tijdens driedaagse ‘etalage’ van tulpenteelt honderden rassen in bloei

Tijdens driedaagse ‘etalage’ van tulpenteelt honderden rassen in bloei

Van woensdag 14 tot en met vrijdag 16 maart ontvangen de tulpenbollenexporteurs weer een gemêleerd bezoek uit diverse landen. Tijdens de driedaagse ‘etalage’ van de tulpenteelt staan weer honderden rassen in bloei. Met name door de groeiende interesse van de retail voor de tulp wordt er steeds meer ingezet op nieuwe vormen en kleuren.

Ook in de tulpensector – zowel de veredeling, de broeierij als de teelt – gaat de innovatie gestaag door. Innovatieonderwerpen die ook centraal staan tijdens het Tulip Trade Event. Voor veredelaars ligt het accent vooral op de ontwikkeling van soorten die virusvrij zijn, goed te produceren zijn en makkelijk te oogsten bloemen geven. Ook is er een trend gaande om een zwaardere plant te krijgen van een kleinere bol. Net als veel andere sierteeltgewassen heeft de tulpensector het vizier meer gericht op een duurzame bedrijfsvoering. Er komt meer belangstelling voor het verminderen van het energieverbruik door de toepassing van zonne- en windenergie. Ook het middelengebruik vertoont een dalende lijn.

Retailkanaal steeds belangrijker

Daarmee speelt de export in op de wens van de consument en de retail, die steeds kritischer worden. Daar staat tegenover dat tulpen een sterke plaats innemen in het sierteeltassortiment. Vooral via het supermarktkanaal vinden steeds meer tulpen hun weg naar de consument. Veelzeggend is dat tijdens Valentijnsdag de traditionele bos rozen steeds vaker wordt vervangen door tulpen.

Eigen plek op de agenda

In 2016 openden de exporteurs voor het eerst de deuren met een gezamenlijk promotie-event: het Tulip Trade Event. In twee jaar tijd heeft het event een eigen plek op de internationale agenda gekregen in prominente afzetmarkten zoals Duitsland, Scandinavië, Rusland, China, Amerika en Japan. Norman Cools, namens VWS Export nauw betrokken bij de organisatie: ‘De opzet van het Tulip Trade Event is niet primair om nieuwe markten aan te boren. We willen de markten die we al bedienen vooral inzage geven in de nieuwe soorten, teeltmethodes en de kracht van een exportpartner, om zodoende sterker te kunnen staan in die afzetgebieden. Dat is nog een hele strijd, omdat de concurrentie vanuit Nederland zelf komt.’

Opvallend is daarom het unanieme enthousiasme van bedrijven om hun deuren van 14 tot en met 16 maart open te zetten. Dit jaar is dat het geval bij P. Aker, Amsonia, Borst Bloembollen, Haakman Flowerbulbs, Holland Bulb Market, Nord Lommerse, P. Nelis & zoon’s, VWS Flowerbulbs en de drie nieuwe deelnemers Boots Flowerbulbs, Bot Flowerbulbs en Jansen’s Overseas. De opening van het Tulip Trade Event is op 14 maart van 10.00 tot 11.00 uur bij Holland Bulb Market in Heiloo. Meer informatie is te vinden op tuliptradeevent.nl.« Terug naar overzicht

Deel dit bericht op social media